Pondělí, 3 října, 2022
aktualne

Vaření z levandule. Vyzkoušejte voňavé sušenky či pudink podle dávného receptu

Krásně voní, odpuzuje moly i komáry a výtažek z ní uklidňuje mysl, víte ale, že se dá levandule i jíst? V minulosti byla tato krásná fialová květina typická pro středomořské země, už léta se jí však velmi dobře daří iu nás.

Pěstitelé levandulí nabízejí samosběry této květiny, je častou ozdobou i mnoha zahrad. Využívá se v kosmetickém průmyslu, v domácnosti i jako lék. Obsahuje silice, díky kterým má uklidňující a antibakteriální účinky, také vitamíny A, C a minerály jako vápník, sodík či železo.

Už naši předkové levanduli používali i do vaření, například do chutných koláčů, dělá se také levandulové mléko, med či pudink.

Recepty na jídla z levandule nabízí učitelka Silvia Bodláková na své internetové stránce Dobré nápady. Stránka přináší neustále také spoustu nových tipů pro tvoření v domácnosti i kuchyni z různých oblastí a materiálů.

Jak Silvia Bodláková prozradila, levandulové recepty pocházejí z kuchařské knihy ještě její prastaré mámy. Všechny naleznete na tomto linku, my nabízíme dva – recept na sušenky a pudink, ať se líbí.

Levandulové sušenky
100 gramů změklého másla utřeme s 50 gramy hnědého cukru a jedním vajíčkem. Přimešeme 125 g hladké mouky smíchané s nadrobno rozdrobenými květy levandule (asi 1 polévková lžíce, ale můžete i více) as polovinou čajové lžičky sody bikarbony. Těsto vypracujeme a necháme ztuhnout. Potom vyválíme a vyrobíme kroužky, resp. jiné tvary, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 ° C asi 12 – 13 minut, podle velikosti.

Essential oil bottle oil and lavender flowers field

Levandulový pudink
Potřebujeme půl litru mléka, levanduli, kukuřičný škrob a cukr. Do 300 ml plnotučného mléka vsypeme 1 čajovou lžičku pomrvené levandule. Necháme mléko ve vodní lázni přehřát. Do zbytku mléka dáme tři polévkové lžíce kukuřičného škrobu a asi dvě polévkové lžíce cukru (dle chuti). Potom vše spolu smícháme a vaříme do hustého pudinku. Ten můžeme podávat jako dezert. Pokud však do něj pak ještě vmícháme 200 g změklého másla, získáme výborný levandulový krém, kterým můžeme potřít koláče či dorty. „Nebo jím můžete spojit dvě sušenky a učinit tak mlsné koláčky,“ uzavírá Silvia Bodláková.

pr článek

Další články autora